MAROKAŃSKA ZUPA Z CIECIERZYCĄ, QUINOA I POMARAŃCZĄ
Składniki na 3 porcje:
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 150g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu)
- 0,5 szklanki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu
- 1,5-2 szklanki bulionu
- sok z jednej pomarańczy + starta skórka
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 goździki (roztarte)
- 0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa) - można zastąpić ryżem lub dowolną kaszą
- natka pietruszki lub świeża kolendra
- płatki migdałów, podprażone na suchej patelni
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju w większym garnku. Wrzucić odcedzoną ciecierzycę, imbir, kmin, paprykę, cynamon i goździki. Lekko podsmażyć całość, wlać bulion oraz passatę, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ciecierzyca zmięknie (około 15 minut).
Zupę zmiksować blenderem (konsystencja według upodobań), wlać sok z pomarańczy i lekko podgrzać. Nalać na talerz, posypać ugotowaną quinoą, posiekaną natką i skórką z pomarańczy. Ozdobić kilkoma płatkami prażonych migdałów. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.happyheartedkitchen.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz