niedziela, 10 stycznia 2016

CIASTO ORZECHOWE Z TOFFI



Składniki na blachę o wym. 25x35cm:

  • 8 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 170g cukru
  • 200g zmielonych orzechów
  • 120g mąki pszennej tortowej
  • 30g kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do przełożenia:
  • dżem lub konfitura porzeczkowa (lub inna, o kwaskowatym smaku)
  • puszka masy kajmakowej (o smaku naturalnym)
  • orzechy w całości do ozdoby  
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmielone orzechy (lub włożone do mocnego woreczka i rozbite tłuczkiem do mięsa na drobniutko) dodać do mąki i wymieszać dokładnie. 

Białka wlać do miski i ubijać mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta piana. Partiami dodawać cukier i wciąż ubijać, na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i zmiksować przez chwilkę na niższych obrotach po każdym dodaniu  - nie miksować zbyt długo, żeby masa nie opadła.
Odstawić mikser. Dodawać składniki suche po 2 łyżki naraz i po każdym dodaniu delikatnie przemieszać szpatułką, do połączenia składników. Gdy cała ilość suchych połączy się z masą, delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, rozprowadzić równomiernie i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. 
Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, przekroić na trzy blaty.

Masę kajmakową (toffi) z puszki przełożyć do miski, lekko podgrzać (np. w mikrofali) - nie za długo; po podgrzaniu  zmiksować na średnich obrotach, żeby uzyskać gładką, półpłynną polewę.

Na desce lub paterze układać blaty, smarując je na przemian konfiturą i masą kajmakową, wedle uznania. Na wierzchu powinna znaleźć się polewa kajmakowa (toffi). Ozdobić całymi orzechami (włoskimi lub pekan), odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Smacznego! :)





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz