CIASTO ORZECHOWE Z TOFFI
Składniki na blachę o wym. 25x35cm:
- 8 dużych jajek w temperaturze pokojowej
- 170g cukru
- 200g zmielonych orzechów
- 120g mąki pszennej tortowej
- 30g kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- dżem lub konfitura porzeczkowa (lub inna, o kwaskowatym smaku)
- puszka masy kajmakowej (o smaku naturalnym)
- orzechy w całości do ozdoby
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmielone orzechy (lub włożone do mocnego woreczka i rozbite tłuczkiem do mięsa na drobniutko) dodać do mąki i wymieszać dokładnie.
Białka wlać do miski i ubijać mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta piana. Partiami dodawać cukier i wciąż ubijać, na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i zmiksować przez chwilkę na niższych obrotach po każdym dodaniu - nie miksować zbyt długo, żeby masa nie opadła.
Odstawić mikser. Dodawać składniki suche po 2 łyżki naraz i po każdym dodaniu delikatnie przemieszać szpatułką, do połączenia składników. Gdy cała ilość suchych połączy się z masą, delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, rozprowadzić równomiernie i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, przekroić na trzy blaty.
Masę kajmakową (toffi) z puszki przełożyć do miski, lekko podgrzać (np. w mikrofali) - nie za długo; po podgrzaniu zmiksować na średnich obrotach, żeby uzyskać gładką, półpłynną polewę.
Na desce lub paterze układać blaty, smarując je na przemian konfiturą i masą kajmakową, wedle uznania. Na wierzchu powinna znaleźć się polewa kajmakowa (toffi). Ozdobić całymi orzechami (włoskimi lub pekan), odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz