środa, 27 stycznia 2016

SAŁATKA Z BRYNDZĄ I KASZĄ QUINOA



Składniki na 2 porcje:
  • kawałek bryndzy (można zastąpić oscypkiem lub fetą)
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa (lub dowolnej kaszy)
  • 1/2 niedużej cukinii
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 - 1 szklanka fasoli czerwonej z puszki, odsączonej
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Na dressing:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka kropli sosu Worcester (można pominąć)
  • sól, pieprz do smaku  
Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu, przestudzić. Składniki dressingu wymieszać w kubeczku i odstawić na chwilę. Cukinię umyć, nie obierać, pokroić na cienkie półplasterki lub słupki. Pomidora pokroić na ósemki. Ser pokruszyć lub pokroić w kostkę.



Na półmisku wymieszać  wszystkie warzywa, posypać kaszą i szczypiorkiem. Polać z wierzchu dressingiem i lekko przemieszać. Podawać po kilku minutach. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz