niedziela, 31 stycznia 2016

KREMOWA ZUPA ZIEMNIACZANA 

NA DWA SPOSOBY



Składniki na 2 porcje:
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • 1/2 szklanki śmietany 18-30%
  • 2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • wersja 1: kawałek boczku; wersja 2: garść świeżych liści szpinaku
Cebulę i czosnek posiekać z grubsza. Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę. Boczek pokroić w krótkie paseczki lub kostkę, odłożyć troszkę do dekoracji. . W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz w wersji 1 boczek. Podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut, często mieszając. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać ziemniaki, wlać bulion i zagotować. 

Gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksować zupę na gładki krem, dodać przyprawy oraz śmietanę i masło. Pogotować jeszcze chwilkę, w razie potrzeby rozcieńczyć wodą. W wersji 2 w tym momencie do zupy dodać liście szpinaku i pozostawić na kilka minut, aż zmiękną. 


Nalać zupę do miseczek lub talerzy, ozdobić podsmażonym boczkiem lub natką pietruszki. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz