KREMOWA ZUPA ZIEMNIACZANA
NA DWA SPOSOBY
Składniki na 2 porcje:
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- 1/2 szklanki śmietany 18-30%
- 2 szklanki bulionu
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- wersja 1: kawałek boczku; wersja 2: garść świeżych liści szpinaku
Gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksować zupę na gładki krem, dodać przyprawy oraz śmietanę i masło. Pogotować jeszcze chwilkę, w razie potrzeby rozcieńczyć wodą. W wersji 2 w tym momencie do zupy dodać liście szpinaku i pozostawić na kilka minut, aż zmiękną.
Nalać zupę do miseczek lub talerzy, ozdobić podsmażonym boczkiem lub natką pietruszki. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz