ZAPIEKANY CAMEMBERT Z GRUSZKAMI
Składniki na 1 (dużą) porcję:
- 1 ser camembert okrągły
- odrobina oliwy lub oleju
- 1 gruszka
- odrobina soku z cytryny
- garść płatków migdałów
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
Składniki sosu wymieszać w kubeczku i polać nim ser z wierzchu. Wstawić naczynie z serem do piekarnika i piec bez przykrycia przez około 7-10 minut. Gotowy camembert powinien mieć miękką, ale nie spieczoną skórkę oraz miękki środek, który powinien się uginać pod przyciśnięciem, ale nie wypływać.
W czasie gdy ser się piecze, przygotować gruszki. Bez obierania, pokroić je na cienkie cząstki lub plastry, lekko skropić sokiem z cytryny.
Upieczony ser ułożyć na talerzu, oprószyć pieprzem i posypać płatkami migdałów. Cząstki gruszki ułożyć na/przy serze. Podawać natychmiast. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.foodandwine.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz