KREMOWA ZUPA PIWNO - SEROWA
Z KIEŁBASĄ
Składniki na 4 porcje:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 3 łyżki masła
- 2 kopiaste łyżki mąki
- 0,5 litra bulionu
- 0,5 litra piwa jasnego
- 3-4 łyżki śmietany kremówki
- 4-5 łyżek startego żółtego sera (najlepiej miękkiego)
- sól, pieprz
- kawałek dowolnej kiełbasy
- natka pietruszki
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i lekko osolić. Smażyć, często mieszając, na niewielkim ogniu przez około 8 minut, aż się zeszkli i zmięknie. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Dołożyć masło, poczekać aż się rozpuści i wsypać mąkę. Starannie mieszając, podsmażyć całość do lekkiego zbrązowienia.
Wlać bulion oraz piwo, zagotować na dużym ogniu i zmniejszyć ogień. Wmieszać powoli śmietanę i gotować pod częściowym przykryciem przez 10 minut, na małym ogniu.
Partiami dodawać starty ser, po każdym dodaniu zamieszać, żeby się rozpuścił. Po dodaniu ostatniej partii sera zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut, żeby ser się całkowicie i dokładnie rozpuścił.
W międzyczasie na małej patelni rozgrzać odrobinkę oleju i podsmażyć plasterki kiełbasy, aż się zarumienią. Odłożyć.
Blenderem zmiksować zupę na gładki krem. Ponownie podgrzać zupę (ma tendencję do szybkiego zastygania), doprawić solą i pieprzem i w razie potrzeby rozcieńczyć odrobiną wody.
Zupę przelać na talerz, na wierzch ułożyć plasterki usmażonej kiełbasy i posypać natką pietruszki. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: magazyn Bon Appetit
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz