czwartek, 14 stycznia 2016

KREMOWA ZUPA PIWNO - SEROWA 

Z KIEŁBASĄ




Składniki na 4 porcje:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki masła
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • 0,5 litra bulionu
  • 0,5 litra piwa jasnego 
  • 3-4 łyżki śmietany kremówki
  • 4-5 łyżek startego żółtego sera (najlepiej miękkiego)
  • sól, pieprz
  • kawałek dowolnej kiełbasy
  • natka pietruszki  
Cebulę i czosnek pokroić na plasterki. Kiełbasę pokroić na cienkie plasterki lub półplasterki, odłożyć.

W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i lekko osolić. Smażyć, często mieszając, na niewielkim ogniu przez około 8 minut, aż się zeszkli i zmięknie. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Dołożyć masło, poczekać aż się rozpuści i wsypać mąkę. Starannie mieszając, podsmażyć całość do lekkiego zbrązowienia. 

Wlać bulion oraz piwo, zagotować na dużym ogniu i zmniejszyć ogień. Wmieszać powoli śmietanę i gotować pod częściowym przykryciem przez 10 minut, na małym ogniu.
Partiami dodawać starty ser, po każdym dodaniu zamieszać, żeby się rozpuścił. Po dodaniu ostatniej partii sera zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut, żeby ser się całkowicie i dokładnie rozpuścił. 

W międzyczasie na małej patelni rozgrzać odrobinkę oleju i podsmażyć plasterki kiełbasy, aż się zarumienią. Odłożyć.
Blenderem zmiksować zupę na gładki krem. Ponownie podgrzać zupę (ma tendencję do szybkiego zastygania), doprawić solą i pieprzem i w razie potrzeby rozcieńczyć odrobiną wody.

Zupę przelać na talerz, na wierzch ułożyć plasterki usmażonej kiełbasy i posypać natką pietruszki. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: magazyn Bon Appetit

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz