poniedziałek, 25 stycznia 2016

 MAKARON CHOW MEIN Z WARZYWAMI PO AZJATYCKU



Składniki na 2-3 porcje:
  • 2 porcje makaronu chow mein
  • pół strąka papryki czerwonej
  • pół strąka papryki żółtej
  • 1 średnia cebula
  • 6-8 pieczarek
  • 1 mała marchew
  • pół pietruszki (korzeń)
  • kawałeczek selera (korzeń)
  • kawałek pora (jasnozielona część)
  • kawałek czerwonej cebuli i/lub szczypior
  • kilka liści świeżego szpinaku (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (można zastąpić śmietaną kremówką)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli lub szczypta chilli w proszku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pół łyżeczki sosu rybnego (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki przypraw azjatyckich (opcjonalnie)
  • sól, olej do smażenia 
Przygotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Wszystkie warzywa pokroić: papryki w dużą kostkę, pieczarki w półplasterki, marchew i pietruszkę w plasterki, seler w słupki, cebule i por w piórka, szczypior drobniutko.

W woku lub na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę z porem i lekko zeszklić. Dodać pieczarki i podsmażyć przez minutę na dużym ogniu. Dodać papryki i smażyć około 3 minuty. Wlać mleko kokosowe, dodać marchew, pietruszkę i seler. Dodać wszystkie przyprawy i dusić całość pod częściowym przykryciem na małym ogniu przez około 7-10 minut. Pod sam koniec dodać szpinak oraz czerwoną cebulkę. Zdjąć z ognia i pozostawić na chwilę, aż szpinak zmięknie. 




Na talerzu ułożyć makaron, na nim wyłożyć warzywa w sosie kokosowym. Posypać szczypiorkiem lub świeżą kolendrą. Podawać gorące. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz