MAKARON CHOW MEIN Z WARZYWAMI PO AZJATYCKU
Składniki na 2-3 porcje:
- 2 porcje makaronu chow mein
- pół strąka papryki czerwonej
- pół strąka papryki żółtej
- 1 średnia cebula
- 6-8 pieczarek
- 1 mała marchew
- pół pietruszki (korzeń)
- kawałeczek selera (korzeń)
- kawałek pora (jasnozielona część)
- kawałek czerwonej cebuli i/lub szczypior
- kilka liści świeżego szpinaku (opcjonalnie)
- 1 szklanka mleka kokosowego (można zastąpić śmietaną kremówką)
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta imbiru
- 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli lub szczypta chilli w proszku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pół łyżeczki sosu rybnego (opcjonalnie)
- pół łyżeczki przypraw azjatyckich (opcjonalnie)
- sól, olej do smażenia
W woku lub na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę z porem i lekko zeszklić. Dodać pieczarki i podsmażyć przez minutę na dużym ogniu. Dodać papryki i smażyć około 3 minuty. Wlać mleko kokosowe, dodać marchew, pietruszkę i seler. Dodać wszystkie przyprawy i dusić całość pod częściowym przykryciem na małym ogniu przez około 7-10 minut. Pod sam koniec dodać szpinak oraz czerwoną cebulkę. Zdjąć z ognia i pozostawić na chwilę, aż szpinak zmięknie.
Na talerzu ułożyć makaron, na nim wyłożyć warzywa w sosie kokosowym. Posypać szczypiorkiem lub świeżą kolendrą. Podawać gorące. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz