środa, 20 sierpnia 2014

FILET Z KURCZAKA Z ZIOŁAMI I SAŁATKĄ Z MIESZANYCH WARZYW




Składniki na filet:
  • 2 średnie filety z kurczaka, oczyszczone, umyte i osuszone
  • sól, pieprz
  • świeże zioła: szałwia, tymianek, bazylia
  • olej do smażenia 
Filety lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, usmażyć filety z obu stron na lekko rumiany kolor. Pod koniec smażenia na filetach ułożyć zioła (nie posiekane, a tylko lekko porwane palcami). Zdjąć patelnię z ognia, filety z ziołami przełożyć na talerz i przykryć. Nie wylewać tłuszczu z patelni.

Składniki na sałatkę:
  • pół opakowania mieszanki sałat lub dowolnej sałaty liściastej
  • 2 garście fasolki szparagowej żółtej
  • kawałek pora (część biała i troszkę zielonej)
  • 10dag boczku
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • sól, pieprz
Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Boczek pokroić drobno, por w półplasterki. Na patelni na tłuszczu pozostałym po smażeniu filetów smażyć boczek, a pod koniec dodać por i smażyć razem. Dodać 1 łyżkę czerwonego octu winnego, zagotować przez chwilkę, lekko odparować. 

Zawartość patelni przełożyć do miski, dorzucić mieszankę sałat porwaną na duże kawałki, wymieszać. Fasolkę szparagową odsączyć i dodać do sałatki, lekko przemieszać.
Podawać z filetem z kurczaka i pomidorkami koktajlowymi jako pełnowartościowy posiłek. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.madhungry.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz