poniedziałek, 18 sierpnia 2014

GAZPACHO - CHŁODNIK 

Z PIECZONYCH WARZYW



Składniki na 3 porcje:
  • 1 kg mocno dojrzałych pomidorów (różne rodzaje)
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • oliwa lub olej
  • kilka kawałków bagietki lub bułki
  • pół łyżeczki suszonych płatków chilli
  • kawałek fety
  • listki bazylii lub posiekany koperek do ozdoby
Pomidory, papryki, cebulę pokroić na ćwiartki i luźno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać całe ząbki czosnku oraz kawałki bułki. Całość mocno posolić i polać z góry oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30min., bez przykrycia.


Upieczone warzywa z bułką wyjąć, przestudzić i całość zmiksować. Dodać chilli i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Schłodzić w lodówce.
Fetę pokruszyć lub drobno pokroić. Na talerz nałożyć gazpacho, posypać fetą i koperkiem lub bazylią. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.daretocook.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz