GAZPACHO - CHŁODNIK
Z PIECZONYCH WARZYW
Składniki na 3 porcje:
- 1 kg mocno dojrzałych pomidorów (różne rodzaje)
- 1 czerwona papryka
- 1/2 pomarańczowej papryki
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- oliwa lub olej
- kilka kawałków bagietki lub bułki
- pół łyżeczki suszonych płatków chilli
- kawałek fety
- listki bazylii lub posiekany koperek do ozdoby
Upieczone warzywa z bułką wyjąć, przestudzić i całość zmiksować. Dodać chilli i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Schłodzić w lodówce.
Fetę pokruszyć lub drobno pokroić. Na talerz nałożyć gazpacho, posypać fetą i koperkiem lub bazylią. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.daretocook.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz