ZUPA CURRY Z JAJKIEM
Składniki na 3 porcje:
- 3 jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupki
- 2 dojrzałe pomidory (lub pół puszki pomidorów krojonych)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki przyprawy curry
- pół łyżeczki imbiru
- 200ml mleka kokosowego
- 1 ostra papryczka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- sól
- suszone płatki chilli (opcjonalnie)
- ryż do podania
Cebulę podsmażyć w garnku na maśle, aż się zeszkli. Dodać curry oraz imbir, przesmażyć chwilę razem na małym ogniu, mieszając. Dodać pomidory, mleko kokosowe, papryki oraz posiekaną ostrą papryczkę i gotować ok. 5min. Można dodać szczyptę płatków chilli. Posolić do smaku, w razie potrzeby nieco rozcieńczyć wodą. Do zupy włożyć całe jajka na twardo i gotować na małym ogniu kolejne 5 min.
Do miseczki włożyć na dno łyżkę ugotowanego ryżu (najlepiej basmati), wlać zupę oraz 1 jajko, przekrojone wzdłuż na pół. Posypać kolendrą i udekorować talarkami ostrej papryczki. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kukbuk.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz