SAŁATKA Z KASZĄ, FETĄ
I PAPRYKĄ
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 duża czerwona papryka
- 100g kaszy gryczanej prażonej (lub innej)
- 3 garście rukoli
- 120g sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- garść posiekanych świeżych ziół (tymianek, bazylia, oregano)
Kaszę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy i łyżką soku z cytryny. W misce wymieszać rukolę, kaszę oraz pokrojoną na małe kawałki fetę.
Na 1 łyżce oliwy podsmażyć plasterki czosnku (nie przypalić, bo będą gorzkie!), dorzucić na chwilę paprykę i przemieszać razem. Dodać do sałaty.
Przygotować dressing: 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, miód, sól, pieprz oraz drobno posiekane zioła. Polać sałatkę i lekko wymieszać. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz