poniedziałek, 11 sierpnia 2014

TAGLIATELLE (WSTĄŻKI) 

Z SUSZONYMI POMIDORAMI



  • 2 porcje (garście) makaronu tagliatelle (wstążki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8-10 suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 strąka ostrej papryczki
  • kawałeczek żółtego sera
  • świeże zioła: tymianek, szczypiorek, bazylia
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka pomidorków koktajlowych
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, pod koniec gotowania odlać pół szklanki gotującej się wody z makaronu. 
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z suszonych pomidorów, wrzucić cebulę i czosnek. Jeśli od razu posolimy, cebula się nie przypali, tylko zeszkli. Papryki pokroić w paseczki i dodać do cebuli. Smażyć razem przez 3-4 minuty. 

Suszone pomidory pokroić w paski, wrzucić na patelnię i podsmażyć z resztą warzyw. Tymianek, szczypiorek i bazylię drobno posiekać, dodać. Odlaną wodę z gotowania makaronu wlać na patelnię, zagotować ok.2 min. Doprawić solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i dodać do sosu.
Makaron wymieszać z sosem, posypać startym żółtym serem. Smacznego!:)


2 komentarze:

  1. A czy do tego przepisu dobre jest jakies miesko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że filet z kurczaka pokrojony na małe kawałki, przyprawiony solą, pieprzem i czosnkiem oraz osobno podsmażony będzie całkiem akurat :)

      Usuń