KURCZAK Z POMIDORAMI
wg JAMIE'GO OLIVERA
Składniki na 3-4 porcje:
- 10szt. podudzi z kurczaka (lub innych niedużych części kurczaka)
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 pomidory malinowe
- 6 ząbków czosnku, nieobranych
- 1 mała cebula, obrana
- pół strąka papryki pomarańczowej i pół żółtej (opcjonalnie)
- 1 mała papryczka chilli lub 1 łyżeczka suszonego chilli
- 3-4 łyżki oleju
- mały pęczek świeżej bazylii (listki razem z łodygami)
- kilka łodyżek tymianku oraz oregano
- sól, pieprz
Kurczaka włożyć do marynaty i starannie obtoczyć każdy kawałek w marynacie. Układać podudzia obok siebie w żaroodpornym naczyniu.
Pomiędzy kawałkami mięsa wkładać pomidorki koktajlowe w całości, pomidory malinowe przekrojone na ćwiartki, ćwiartki cebuli, nieobrane ząbki czosnku, strąki papryki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około półtorej godziny. Mniej więcej w połowie czasu obrócić każdy kawałek kurczaka na drugi bok i lekko docisnąć pomidory, żeby puściły sok.
Po nałożeniu na talerz wycisnąć ząbki czosnku ze skórki, mięso obłożyć warzywami, posypać listkami bazylii i podawać gorące. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.jamieoliver.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz