czwartek, 14 sierpnia 2014

KURCZAK Z POMIDORAMI 

wg JAMIE'GO OLIVERA



Składniki na 3-4 porcje:
  • 10szt. podudzi z kurczaka (lub innych niedużych części kurczaka)
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 pomidory malinowe
  • 6 ząbków czosnku, nieobranych
  • 1 mała cebula, obrana
  • pół strąka papryki pomarańczowej i pół żółtej (opcjonalnie)
  • 1 mała papryczka chilli lub 1 łyżeczka suszonego chilli
  • 3-4 łyżki oleju
  • mały pęczek świeżej bazylii (listki razem z łodygami)
  • kilka łodyżek tymianku oraz oregano
  • sól, pieprz 
Udka z kurczaka umyć, osuszyć. Do dużej miski wlać olej, wsypać posiekane zioła (zostawić kilka listków bazylii do dekoracji), chilli suszone lub świeże posiekane bardzo drobno, pieprz oraz dużą szczyptę soli. 
Kurczaka włożyć do marynaty i starannie obtoczyć każdy kawałek w marynacie. Układać podudzia obok siebie w żaroodpornym naczyniu.


Pomiędzy kawałkami mięsa wkładać pomidorki koktajlowe w całości, pomidory malinowe przekrojone na ćwiartki, ćwiartki cebuli, nieobrane ząbki czosnku, strąki papryki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około półtorej godziny. Mniej więcej w połowie czasu obrócić każdy kawałek kurczaka na drugi bok i lekko docisnąć pomidory, żeby puściły sok.
Po nałożeniu na talerz wycisnąć ząbki czosnku ze skórki, mięso obłożyć warzywami, posypać listkami bazylii i podawać gorące. Smacznego! :)  

Inspiracja przepisu: www.jamieoliver.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz