czwartek, 30 kwietnia 2015

FILETY Z TILAPII ZE SZPINAKIEM 

I SZYNKĄ SERRANO



Składniki na 2 porcje:
  • 2 średnie filety z tilapii
  • 4-8 plastrów szynki długo dojrzewającej, np. Serrano
  • 2 garście świeżych liści szpinaku
  • sól, pieprz
  • 1 gałązka pomidorków cherry
  • 1 limonka
Na domowy majonez:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 szklanki oleju w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
Przygotować majonez:  w miseczce utrzeć żółtko z musztardą na gładką masę. Stopniowo dodawać olej, po około dwie łyżki, cały czas ucierając. Pod koniec dodać szczyptę cukru, soli, trochę pieprzu oraz sok z cytryny, starannie utrzeć na gęstą i gładką masę.

Filety z tilapii oczyścić z ości, przekroić wzdłuż  na dwie węższe części. Przyprawić je obficie solą i pieprzem. Na desce rozłożyć plaster szynki, na nim ułożyć liście szpinaku. Pod lekkim ukosem ułożyć kawałek ryby i ostrożnie zawijać ją w szynkę, jak cygaro (poniższe zdjęcie ilustruje sposób zawijania). W razie potrzeby dołożyć kolejny plaster szynki, tak aby "cygaro" się nie rozpadło.

Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzać trochę oleju. Zawinięte filety ostrożnie przekładać na patelnię, pomagając sobie szeroką łopatką. Smażyć je około 2 minuty z każdej strony (lub 3 minuty, jeśli kawałki były większe). Obracając na drugą stronę warto pomóc sobie dwoma łopatkami/łyżkami, gdyż filety są bardzo delikatne.

Usmażone filety odłożyć, przykryć na chwilkę. Na patelni, na tłuszczu pozostałym ze smażenia, ułożyć pomidorki razem z gałązką i lekko oprószyć je solą. Smażyć na małym ogniu przez minutę, obrócić i chwilkę dosmażyć, poruszając patelnią tak, aby pomidorki pokryły się sokiem z patelni.

Filety podawać natychmiast, z łyżką domowego majonezu, pomidorkami z patelni i cząstkami limonki (do skropienia sokiem tuż przed jedzeniem). Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz