FILETY Z TILAPII ZE SZPINAKIEM
I SZYNKĄ SERRANO
Składniki na 2 porcje:
- 2 średnie filety z tilapii
- 4-8 plastrów szynki długo dojrzewającej, np. Serrano
- 2 garście świeżych liści szpinaku
- sól, pieprz
- 1 gałązka pomidorków cherry
- 1 limonka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- 0,5 szklanki oleju w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Filety z tilapii oczyścić z ości, przekroić wzdłuż na dwie węższe części. Przyprawić je obficie solą i pieprzem. Na desce rozłożyć plaster szynki, na nim ułożyć liście szpinaku. Pod lekkim ukosem ułożyć kawałek ryby i ostrożnie zawijać ją w szynkę, jak cygaro (poniższe zdjęcie ilustruje sposób zawijania). W razie potrzeby dołożyć kolejny plaster szynki, tak aby "cygaro" się nie rozpadło.
Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzać trochę oleju. Zawinięte filety ostrożnie przekładać na patelnię, pomagając sobie szeroką łopatką. Smażyć je około 2 minuty z każdej strony (lub 3 minuty, jeśli kawałki były większe). Obracając na drugą stronę warto pomóc sobie dwoma łopatkami/łyżkami, gdyż filety są bardzo delikatne.
Usmażone filety odłożyć, przykryć na chwilkę. Na patelni, na tłuszczu pozostałym ze smażenia, ułożyć pomidorki razem z gałązką i lekko oprószyć je solą. Smażyć na małym ogniu przez minutę, obrócić i chwilkę dosmażyć, poruszając patelnią tak, aby pomidorki pokryły się sokiem z patelni.
Filety podawać natychmiast, z łyżką domowego majonezu, pomidorkami z patelni i cząstkami limonki (do skropienia sokiem tuż przed jedzeniem). Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz