czwartek, 30 kwietnia 2015

KOKOSOWY RYŻ BASMATI 

Z KOKOSOWYM KURCZAKIEM



Składniki na 2 porcje:

Na kokosowy ryż basmati:
  • 100g ryżu suchego basmati
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3-4 płaskie łyżki wiórków kokosowych
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól, pieprz
  • zielone części dymki lub gruby szczypior
  • suszone płatki chilli do ozdoby (opcjonalnie)
Na kurczaka:
  • 2 udka z kurczaka bez skóry
  • 6 łyżek mleka kokosowego
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta suszonej bazylii
Wszystkie składniki na marynatę do kurczaka wymieszać, włożyć do niej udka i przykryć (warto wykorzystać torebkę z zapięciem strunowym do marynowania). Wstawić do lodówki na  min. godzinę -a  najlepiej na 12 godzin.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić bez przykrywania do piekarnika na 30-40 minut. Piec, aż mięso będzie miękkie i lekko zrumienione.

W międzyczasie przygotować ryż: Cebulę drobno posiekać, na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, lekko osolić i podsmażyć do miękkości. Dodać suchy ryż basmati oraz kurkumę, zmniejszyć ogień i mieszając podsmażyć około 1 min. Wsypać wiórki kokosowe oraz wlać bulion. Zwiększyć ogień, doprowadzić do wrzenia i na niewielkim ogniu gotować całość pod częściowym przykryciem, cały czas mieszając i podlewając wodą w miarę jej ubywania, tak aby ryż nie przywierał do dna patelni. Przyprawić solą i pieprzem i gotować przez około 15-20 minut, aż ryż będzie miękki.
Gotowy ryż wymieszać z posiekanym szczypiorem lub dymką, odstawić na 3-5 minut, aż przejdzie smakiem. Posypać odrobiną suszonych płatków chilli (dla zaostrzenia smaku).

Ryż podawać z kurczakiem oraz dowolną sałatką. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu na kurczaka: www.shewearsmanyhats.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz