KOKOSOWY RYŻ BASMATI
Z KOKOSOWYM KURCZAKIEM
Składniki na 2 porcje:
Na kokosowy ryż basmati:
- 100g ryżu suchego basmati
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3-4 płaskie łyżki wiórków kokosowych
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 szklanka wody
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól, pieprz
- zielone części dymki lub gruby szczypior
- suszone płatki chilli do ozdoby (opcjonalnie)
- 2 udka z kurczaka bez skóry
- 6 łyżek mleka kokosowego
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta suszonej bazylii
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić bez przykrywania do piekarnika na 30-40 minut. Piec, aż mięso będzie miękkie i lekko zrumienione.
W międzyczasie przygotować ryż: Cebulę drobno posiekać, na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, lekko osolić i podsmażyć do miękkości. Dodać suchy ryż basmati oraz kurkumę, zmniejszyć ogień i mieszając podsmażyć około 1 min. Wsypać wiórki kokosowe oraz wlać bulion. Zwiększyć ogień, doprowadzić do wrzenia i na niewielkim ogniu gotować całość pod częściowym przykryciem, cały czas mieszając i podlewając wodą w miarę jej ubywania, tak aby ryż nie przywierał do dna patelni. Przyprawić solą i pieprzem i gotować przez około 15-20 minut, aż ryż będzie miękki.
Gotowy ryż wymieszać z posiekanym szczypiorem lub dymką, odstawić na 3-5 minut, aż przejdzie smakiem. Posypać odrobiną suszonych płatków chilli (dla zaostrzenia smaku).
Ryż podawać z kurczakiem oraz dowolną sałatką. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu na kurczaka: www.shewearsmanyhats.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz