SAŁATKA Z AWOKADO, OGÓRKA
I SELERA NACIOWEGO
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 awokado
- 3 łodyżki selera naciowego
- 1 długi ogórek zielony
- kilka świeżych listków bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z limonki/cytryny
- mała szczypta imbiru
- odrobina suszonych płatków chilli
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- posiekana natka pietruszki lub kolendry
Zacząć od przygotowania dressingu: wszystkie jego składniki wymieszać w misce i dodać ogórek obrany i pokrojony w kosteczkę. Wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 20 minut.
Seler naciowy oczyścić z włókien i pokroić na cienkie plasterki. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na raczej cienkie ćwierć-plasterki. W półmisku rozłożyć awokado, posypać plasterkami selera i na wierzch wyłożyć dressing wymieszany z ogórkiem. Posypać pokrojonymi listami bazylii, podawać po kilku minutach. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.bonappetit.com
Fajna ta sałatka, a i kolorowi nie ma czego zarzucić :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) I smak też super, bardzo orzeźwiający!
Usuń