SAŁATKA ZE SZPINAKU, MANDARYNEK
I SERA PLEŚNIOWEGO
Składniki na 2 porcje:
- 4 garście listków młodego szpinaku
- 2 duże pomidory
- 1-2 mandarynki (świeże lub z puszki)
- 50-70g sera z niebieską pleśnią
- szczypiorek
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka miodu
Liście szpinaku umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. Pomidory pokroić na półplasterki, mandarynki podzielić na cząstki i przekroić każdą cząstkę na pół. Pomidory i mandarynki lekko wmieszać pomiędzy szpinak; posypać pokruszonym serem pleśniowym. Sałatkę polać przygotowanym dressingiem i ozdobić posiekanym grubo szczypiorkiem.
Podawać po kilku minutach, mieszając tuż przed podaniem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz