piątek, 3 kwietnia 2015

SAŁATKA ZE SZPINAKU, MANDARYNEK 

I SERA PLEŚNIOWEGO




Składniki na 2 porcje:
  • 4 garście listków młodego szpinaku
  • 2 duże pomidory
  • 1-2 mandarynki (świeże lub z puszki)
  • 50-70g sera z niebieską pleśnią
  • szczypiorek
Na dressing:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka miodu   
Wszystkie składniki dressingu wymieszać w kubeczku i odstawić na chwilę. 
Liście szpinaku umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. Pomidory pokroić na półplasterki, mandarynki podzielić na cząstki i przekroić każdą cząstkę na pół. Pomidory i mandarynki lekko wmieszać pomiędzy szpinak; posypać pokruszonym serem pleśniowym. Sałatkę polać przygotowanym dressingiem i ozdobić posiekanym grubo szczypiorkiem.

Podawać po kilku minutach, mieszając tuż przed podaniem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz