SZAKSZUKA ŚNIADANIOWA
Składniki na 2 porcje:
- 2 jajka
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka passaty z pomidorów lub krojonych pomidorów z puszki
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta kuminu (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- mała szczypta chilli cayenne (lub dowolnej ostrej przyprawy)
- 1 łyżka oleju
- kilka listków świeżej bazylii do ozdoby
Na niewielkiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną paprykę, smażyć na średnim ogniu aż nieco zmięknie. Wrzucić posiekany czosnek, krótko podsmażyć razem.
Wlać passatę, zwiększyć nieco ogień i dodać przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez około 5 minut, dość często mieszając, żeby się nie przypaliło. Gdy masa nieco zgęstnieje, zrobić łyżką dwa oddzielne zagłębienia i wlać do każdego z nich po jednym jajku, delikatnie, żeby żółtko pozostało nietknięte.
Gotować całość (już bez mieszania) przez kilka minut, aż do momentu ścięcia się białka; żółtko powinno pozostać lekko płynne. Podawać natychmiast, ozdobione paseczkami bazylii. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.maklowicz.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz