PIECZONE BATATY Z WARZYWAMI
I KURCZAKIEM
Składniki na 2 porcje:
- 4 podudzia z kurczaka, pozbawione skóry
- 2 średniej wielkości bataty (u mnie akurat z białym miąższem)
- 1 czerwona cebula
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 2-3 garście świeżych liści szpinaku lub dowolnej sałaty
- 3-4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- szczypta suszonego majeranku
- szczypta sproszkowanej słodkiej papryki
- odrobina chilli cayenne
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- natka pietruszki do ozdoby
W międzyczasie bataty obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić je na dość cienkie plasterki (ok.2-3mm). Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka. Bataty, cebulę i paprykę włożyć do miski, dodać łyżkę oleju, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu, całość wymieszać dokładnie.
Gdy minie 15 minut kurczaka, wyjąć na chwilę naczynie żaroodporne, podudzia obrócić na drugą stronę i przesunąć na połowę naczynia, a obok wyłożyć mieszankę warzyw. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 20-25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzać widelcem, czy bataty są już miękkie.
Wyjąć naczynie z piekarnika. Na półmisku ułożyć szpinak/sałatę, na nim wyłożyć upieczone warzywa i skropić sokiem z limonki, lekko przemieszać. Dodać upieczone podudzia z kurczaka i całość posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego! :)
Mmmmm... ale zgłodniałam widząc takie pyszności!!!
OdpowiedzUsuńTeż tak mam :)
Usuń