KOTLECIKI Z JAJEK NA TWARDO
Z SOSEM KAPAROWYM
Składniki na ok. 10-12 niedużych kotlecików:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- pół bułki namoczonej w zimnym mleku i odciśniętej
- kawałek szynki (można pominąć)
- 2-3 rzodkiewki
- posiekana natka pietruszki
- posiekany szczypiorek
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju do smażenia
- 4-5 łyżek kaparów odsączonych z zalewy
- szklanka śmietany 30%
- odrobina soli, szczypta pieprzu
Na patelni rozgrzać olej i masło. Kotleciki smażyć z obu stron na rumiano, odłożyć na talerz i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na tej samej patelni znów rozgrzać łyżkę masła, dodać kapary i podsmażać je ok. 2 minut, często mieszając. Kilka z nich rozgnieść widelcem. Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, zagotować i gotować chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając.
Kotleciki podawać z ziemniakami, sosem i świeżą surówką lub sałatą. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz