czwartek, 16 kwietnia 2015

PASTA Z CIECIERZYCY I POMIDORÓW





  • 1 puszka ciecierzycy
  • ok. 1/2 szklanki passaty z pomidorów (lub pomidorów z puszki)
  • 2 łyżki kaparów (lub kilka zielonych oliwek)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 suszone pomidory
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu
  • odrobina soli
  • szczypta sproszkowanej przyprawy garam masala (w wersji łagodniejszej można zastąpić cynamonem)
  • natka pietruszki
  • 1-2 łyżki oliwy lub zalewy z suszonych pomidorów
Ciecierzycę, kapary, suszone pomidory, posiekany czosnek oraz przyprawy zmiksować na gładko. Dodać oliwę i stopniowo, po 1 łyżce dodawać passatę z pomidorów, sprawdzając stopień gęstości pasty.  Natkę pietruszki drobno posiekać i ręcznie wmieszać do zmiksowanej pasty.

Przechowywać do 3-4 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. 
Podawać na kanapce, z dodatkiem świeżych warzyw - pomidorów lub ogórka, posypane kiełkami lub szczypiorkiem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz