piątek, 15 maja 2015

"MAKARON" Z CUKINII Z AWOKADO 

I POMIDORAMI



Składniki na 2 porcje:
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • duża szczypta suszonej bazylii
  • sól, pieprz
Cukinie umyć, osuszyć, nie obierać.  Pokroić wzdłuż na cieniutkie długie plastry, a następnie w wąskie paski, przypominające makaron tagliatelle (wstążki). Pomidor pokroić w niewielkie kawałki. Awokado obrać, pozbawić pestki i pokroić na cienkie półplasterki. 

Zgnieciony ząbek czosnku, posiekaną natkę, bazylię, oliwę i sok z limonki wymieszać razem w miseczce i odstawić. 

Zagotować wodę w garnku, lekko osolić. Wstążki cukinii włożyć do wrzącej wody (jak makaron), gotować max. 2 minuty, zdjąć z ognia i odcedzić na durszlaku. 

Na półmisku ułożyć "makaron" z cukinii, pomidory i awokado. Polać przygotowanym dressingiem. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz