sobota, 9 maja 2015

ŚLEDZIE W SOSIE ŚMIETANOWO-MUSZTARDOWYM





  • 3-4 matjasy
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • szczypta cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała czerwona cebula
  • szczypiorek do ozdoby
Matjasy namoczyć w wodzie lub mleku przez około 2 godziny. Osuszyć lekko, pokroić na 3cm kawałki. 

Śmietanę ubić lekko i wymieszać z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Jabłko obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Seler naciowy oczyścić z włókien, pokroić na cienkie talarki. Cebulę pokroić na bardzo cienkie półplasterki.

Śledzie wymieszać ostrożnie z sosem i pozostałymi dodatkami, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem lub dowolną zieleniną. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www kuchniaagaty.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz