ŚLEDZIE W SOSIE ŚMIETANOWO-MUSZTARDOWYM
- 3-4 matjasy
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- szczypta cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1 małe jabłko
- 1 mała czerwona cebula
- szczypiorek do ozdoby
Śmietanę ubić lekko i wymieszać z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Jabłko obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Seler naciowy oczyścić z włókien, pokroić na cienkie talarki. Cebulę pokroić na bardzo cienkie półplasterki.
Śledzie wymieszać ostrożnie z sosem i pozostałymi dodatkami, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem lub dowolną zieleniną. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www kuchniaagaty.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz