SEROWE KULKI Z BOCZKIEM
I ORZECHAMI
Składniki na 16 kulek (dla 4 osób):
- 3 plastry boczku
- garść orzechów pekan
- garść posiekanej natki pietruszki
- 220g serka kremowego naturalnego (w temp. pokojowej)
- 2-3 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki twardego sera koziego, pokruszonego
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- po 1 łyżeczce posiekanego szczypiorku, koperku, tymianku
- 1/2 małej cebuli, posiekanej w kosteczkę
- 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz
Do miski przełożyć serek kremowy, dodać ser żółty i kozi, połowę boczku oraz posiekaną zieleninę, cebulę i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i sosem Worcester. Wymieszać łyżką na gładką masę, odstawić do lodówki na min. pół godziny.
Na płaskim talerzu wymieszać resztę boczku i orzechy. Wyjąć masę serową z lodówki. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi lepić małe kulki z masy (wielkości mniej więcej orzecha włoskiego) i obtaczać w boczku i orzechach, odkładać na duży talerz, w odstępach żeby się nie skleiły. Wstawić do lodówki, wyjąć tuż przed podaniem. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.damndelicious.net
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz