SAŁATKA MAKARONOWA Z AWOKADO, BOCZKIEM I GROSZKIEM
Składniki na 2-3 porcje:
- 2 garście ugotowanego makaronu (krótkie rurki, kolanka, muszelki)
- 2 plastry boczku
- 1 awokado
- szklanka groszku konserwowego (odsączonego z zalewy)
- szczypiorek
- 3-4 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z połowy cytryny
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oleju lub oliwy
- drobno posiekana natka pietruszki
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na chrupko; odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w niedużą kostkę.
Ugotowany i przestudzony makaron wymieszać w misce z boczkiem, awokado oraz groszkiem, polać przygotowanym dressingiem i lekko razem przemieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem, podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz