SAŁATKA TAJSKA Z WOŁOWINĄ
Składniki na 2 porcje:
- 250g wołowiny (można wykorzystać resztę mięsa z pieczeni wołowej)
- 3 garście rukoli
- 1 średnia marchewka (lub w wersji mniej chrupiącej: 1/2 awokado)
- 1/2 mango
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- świeże zioła: kolendra, bazylia, mięta
- garść siekanych orzechów ( np. nerkowca)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki chilli cayenne
- sól
- kilka płatków suszonego chilli (w wersji łagodnej lepiej pominąć)
Mięso pokroić na plastry, przyprawić solą, pieprzem i usmażyć do miękkości; przestudzić i pokroić na niewielkie kawałki. Jeśli wykorzystujemy mięso z pieczeni, pokroić je na kawałeczki.
Składniki dressingu wymieszać dokładnie w kubeczku.
Marchewkę pokroić w cieniutką zapałkę, mango w kosteczkę. Pomidorki przekroić na pół.Świeże listki ziół posiekać w dowolny sposób.
Na półmisku ułożyć rukolę, posypać listkami kolendry, mięty i bazylii. Rozłożyć marchewkę, mango i pomidorki. Skropić 1-2 łyżkami dressingu i lekko przemieszać. Na wierzch wyłożyć kawałeczki wołowiny i posypać posiekanymi orzechami. Na sam koniec sałatkę skropić resztą dressingu. Podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.thehopelesshousewife.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz