niedziela, 7 czerwca 2015

KURCZAK MARSALA



Składniki na 3-4 porcje:
  • 2 duże filety z kurczaka(albo 500g filetu z indyka lub 4 podudzia z kurczaka)
  • 250g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 - 1 szklanki wina Marsala lub dowolnego wina białego półsłodkiego
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na większe lub mniejsze kawałki, mniej więcej równej wielkości. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki lub grube plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać w kosteczkę. 
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Mięso przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na patelni i smażyć na złoto z obu stron. Odłożyć na duży talerz. Na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła, wrzucić pieczarki i na dużym ogniu obsmażać je często mieszając, żeby się równomiernie zrumieniły. Zdjąć z patelni, zanim rozmiękną i wyłożyć na talerz z kurczakiem. 
Znów na patelnię dodać łyżkę oleju, posiekaną cebulę oraz czosnek i na średnim ogniu zeszklić. Wsypać mąkę i mieszając, podsmażać przez około 1 minutę. Zwiększyć ogień, wlać wino i zagotować, aż większość odparuje, około 1-2 minuty. Dodać gorący bulion i pozostałą łyżkę masła. Zamieszać, do sosu włożyć kurczaka i pieczarki (pieczarki bardziej na wierzchu mięsa), nieco zmniejszyć ogień i częściowo przykryć patelnię. Bez mieszania, pozostawić na ogniu przez około 3-5 minut. Zdjąć z ognia, posypać obficie posiekaną natką pietruszki. Podawać gorące z ziemniakami lub ryżem/kaszą i lekką sałatką. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.shewearsmanyhats.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz