KURCZAK MARSALA
Składniki na 3-4 porcje:
- 2 duże filety z kurczaka(albo 500g filetu z indyka lub 4 podudzia z kurczaka)
- 250g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/2 - 1 szklanki wina Marsala lub dowolnego wina białego półsłodkiego
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Mięso przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na patelni i smażyć na złoto z obu stron. Odłożyć na duży talerz. Na tej samej patelni rozpuścić łyżkę masła, wrzucić pieczarki i na dużym ogniu obsmażać je często mieszając, żeby się równomiernie zrumieniły. Zdjąć z patelni, zanim rozmiękną i wyłożyć na talerz z kurczakiem.
Znów na patelnię dodać łyżkę oleju, posiekaną cebulę oraz czosnek i na średnim ogniu zeszklić. Wsypać mąkę i mieszając, podsmażać przez około 1 minutę. Zwiększyć ogień, wlać wino i zagotować, aż większość odparuje, około 1-2 minuty. Dodać gorący bulion i pozostałą łyżkę masła. Zamieszać, do sosu włożyć kurczaka i pieczarki (pieczarki bardziej na wierzchu mięsa), nieco zmniejszyć ogień i częściowo przykryć patelnię. Bez mieszania, pozostawić na ogniu przez około 3-5 minut. Zdjąć z ognia, posypać obficie posiekaną natką pietruszki. Podawać gorące z ziemniakami lub ryżem/kaszą i lekką sałatką. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.shewearsmanyhats.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz