GRZANKI Z SEREM CAMEMBERT
I KONFITURĄ Z CEBULI
I SUSZONYCH POMIDORÓW
Składniki na 2 grzanki (1-2 porcje):
- 4 grube plastry sera camembert
- 2 kromki chleba wiejskiego żytniego lub orkiszowego
- 2 średnie cebule (biała i czerwona)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oleju
- kilka suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu winnego (lub 1/2 szklanki wina)
- sól, świeżo zmielony pieprz
- tymianek (kilka gałązek świeżego lub szczypta suszonego)
- garść roszponki
Pod koniec duszenia konfitury cebulowej opiec w tosterze kromki chleba. Na gotowe grzanki wyłożyć sporą ilość gorącej cebuli, na niej ułożyć po dwa plastry sera camembert, lekko wciskając je w konfiturę - tak aby ser mógł się lekko rozpuścić pod wpływem jej temperatury. Na wierzch położyć roszponkę i posypać listkami świeżego tymianku.
Pozostawić na 2-3 minuty, aż chleb nasiąknie nieco sosem z cebuli, a ser lekko zmięknie. Podawać ciepłe. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz