SALSA TRUSKAWKOWA Z SOSEM BALSAMICZNYM
Składniki:
- 0,5kg truskawek
- 8-10 listków świeżej bazylii
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka płynnego miodu (lub więcej, jeśli truskawki są mało słodkie)
- spora szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Truskawki umyć, oszypułkować i osuszyć na ręczniku papierowym. Listki bazylii umyć, osuszyć i posiekać w większe i mniejsze wstążki/kawałki.
Truskawki pokroić na niewielkie kawałki, najlepiej różnej wielkości. Wrzucić je do miski razem z bazylią, dodać sos balsamiczny. Wymieszać łyżką, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na min. godzinę, a najlepiej całą noc.
Salsę można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do 3-4 dni (z czasem zyskuje na smaku). Świetnie pasuje do tostów posmarowanych kremowym serkiem lub ricottą, a także do grillowanego drobiu, jako sałatka. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.pinterest.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz