sobota, 13 czerwca 2015

DESER ETON MESS Z TRUSKAWKAMI



Składniki na 2 porcje:
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30% (lub w wersji light: 1 serek naturalny typu Bieluch)
  • 2 szklanki truskawek
  • szczypta cukru (ilość zależy od stopnia słodkości truskawek)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • kilka gotowych bez lub własnoręcznie upieczonych - przepis poniżej :)
Na bezy (ok. 40 sztuk, jak na zdjęciu):
  • 4 białka
  • 180g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  
Pieczenie bez:
Piekarnik nagrzać do 140 stopni z termoobiegiem. Dużą płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Białka ubić mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Nie przestając ubijać, dodawać stopniowo cukier. Ubijać jeszcze przez 3-4 minuty, dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i zmiksować razem.  Gęstą masę przełożyć do rękawa cukierniczego/foliowego z ozdobną końcówką (u mnie 1M Wiltona). Wyciskać niewielkie gwiazdki, pozostawiając trochę odstępu między sobą. 
Wstawić do piekarnika na około 45-55 minut. Wyjąć, przestudzić. Można przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku do 2 tygodni, w temperaturze pokojowej. 


Przygotowanie deseru:
Kilka dorodnych truskawek odłożyć do dekoracji. Pozostałe umieścić w misce, dodać ocet balsamiczny i cukier; zgnieść widelcem lub praską do ziemniaków, odstawić na kilka minut.

Śmietanę kremówkę ubić (bez dodawania cukru!) na sztywno; jeśli korzystamy z serka naturalnego, wystarczy zmiksować przez chwilę, żeby zrobił się lekko puszysty. Kilka bez pokruszyć na kawałki różnej wielkości, dodać do ubitej śmietany i lekko przemieszać łyżką.
W pucharkach umieścić kolejno śmietanę, masę truskawkową, znów śmietanę, masę truskawkową i pokruszone dodatkowo bezy. Ozdobić całymi truskawkami i listkiem mięty. Podawać natychmiast. Smacznego! :)


Inspiracja przepisu: www.nigella.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz