NALEŚNIKI Z BOTWINKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka oleju
- 1 mały pęczek botwinki razem z buraczkami
- 1 cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- suszony tymianek
- sól, pieprz
- olej
- ser pleśniowy - np. http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=38611
Botwinkę pokroić na niewielkie kawałki, buraczki w cienkie półplasterki. Czosnek i cebulkę pokroić w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju. Wrzucić cebulkę z czosnkiem, lekko osolić i podsmażyć przez 1 minutę. Dodać plasterki buraczków i grubsze kawałki łodyżek. Mieszając, smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu. Dołożyć resztę łodyżek i liści botwinki. Przyprawić tymiankiem oraz solą i pieprzem. Smażyć do miękkości, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
Na usmażone naleśniki wyłożyć nadzienie botwinkowe; na wierzchu botwinki położyć cienkie plastry sera, zawinąć w dowolny sposób. Podawać natychmiast. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz