WIOSENNA ZUPA JARZYNOWA
Składniki:
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- mały kawałek selera
- 1 pietruszka
- 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka oleju
- woda
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
- suszony estragon
- suszona szałwia (opcjonalnie)
- 1/2 czerwonej cebuli
- dymka lub gruby szczypior do ozdoby
Wlać gorący bulion, dodać seler, pietruszkę oraz marchew. Uzupełnić wodą - ilość wody dostosować do potrzeb. Doprawić solą i pieprzem, wsypać szczyptę estragonu oraz szałwii. Gotować na średnim ogniu pod częściowym przykryciem około 15 minut, aż marchewka będzie dość miękka, ale nie rozgotowana.
Z garnka wyłowić seler i pietruszkę, odłożyć. Zupę nalać do talerzy. Czerwoną cebulę pokroić na bardzo cieniutkie półplasterki, ułożyć trochę na środku talerza. Posypać posiekaną dymką. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz