środa, 27 maja 2015

ZUPA BOTWINKOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM



Składniki na 2-3 porcje:
  • 1 pęczek botwinki (liście wraz z buraczkami)
  • 200ml mleka kokosowego
  • 200ml bulionu
  • 1 większy ziemniak
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka (korzeń)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • szczypta imbiru
  • szczypta mielonego kuminu
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej
Botwinkę opłukać; liście grubo pokroić, a buraczki wyszorować i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i ziemniaka pokroić w dużą kostkę. Czosnek posiekać drobno.

W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć czosnek przez 1 min. Wrzucić buraczki z botwinką i podsmażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodać pokrojone warzywa i przyprawy: imbir, chilli, kumin, sól i pieprz. Dusić razem około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wlać bulion oraz mleko kokosowe. Zagotować i gotować pod przykryciem około 10-15 minut (aż buraczki zmiękną). Pod koniec dodać sok z cytryny oraz ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ozdobione natką pietruszki lub świeżą kolendrą. 

Zupa na drugi dzień zmienia kolor na intensywniejszy, a smak na bardziej aksamitny i głęboki :)

Inspiracja przepisu: www.jadlonomia.com

2 komentarze:

  1. Buraczkowa czy botwinkowa - takie zupki uwielbiam. Chyba na dniach też coś takiego przygotuję dla rodzinki, bo smaka nabrałam na buraka :)

    OdpowiedzUsuń