ZUPA BOTWINKOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 pęczek botwinki (liście wraz z buraczkami)
- 200ml mleka kokosowego
- 200ml bulionu
- 1 większy ziemniak
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka (korzeń)
- 1 ząbek czosnku
- szczypta suszonych płatków chilli
- szczypta imbiru
- szczypta mielonego kuminu
- sól, pieprz
- świeża kolendra
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej
W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć czosnek przez 1 min. Wrzucić buraczki z botwinką i podsmażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodać pokrojone warzywa i przyprawy: imbir, chilli, kumin, sól i pieprz. Dusić razem około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wlać bulion oraz mleko kokosowe. Zagotować i gotować pod przykryciem około 10-15 minut (aż buraczki zmiękną). Pod koniec dodać sok z cytryny oraz ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ozdobione natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Zupa na drugi dzień zmienia kolor na intensywniejszy, a smak na bardziej aksamitny i głęboki :)
Inspiracja przepisu: www.jadlonomia.com
Buraczkowa czy botwinkowa - takie zupki uwielbiam. Chyba na dniach też coś takiego przygotuję dla rodzinki, bo smaka nabrałam na buraka :)
OdpowiedzUsuńSmaki na buraki to zdrowe smaki ;)
Usuń