SZPARAGI Z BOCZKIEM I JAJKIEM
Składniki na 3 porcje:
- 500g świeżych szparagów zielonych
- 1 średnia cebula
- kawałek boczku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 jajka (po 1 na osobę)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Dodawać szparagi partiami - najpierw te części, które były najgrubsze (od dołu), podsmażyć około 2 minuty. Następnie dołożyć środkowe i znów smażyć na średnim ogniu, często mieszając. Po dwóch minutach dodać resztę szparagów oraz boczek. Przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Mieszać i podsmażać jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia i przykryć na chwilę.
W międzyczasie przygotować jajko w koszulce - osobno po jednym za każdym razem.
W garnuszku zagotować wodę, dodać ocet winny. Łyżką zamieszać szybko tak, żeby utworzył się wir w wodzie. Jajko ostrożnie wybić do filiżanki, po czym powoli wlać w sam środek wiru - dzięki temu białko ścinając się, nabierze okrągłego kształtu. Gotować na średnim ogniu przez około 2-3 minuty; wyciągnąć łyżką cedzakową, osuszyć lekko na papierowym ręczniku.
Na talerzu wyłożyć szparagi z boczkiem. Na środku ułożyć jajko w koszulce, lekko osolić i posypać pieprzem, naciąć delikatnie żeby żółtko zaczęło spływać. Podawać natychmiast. Smacznego! :)
Smakowicie! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS
OdpowiedzUsuń