wtorek, 12 maja 2015

SZPARAGI Z BOCZKIEM I JAJKIEM 



Składniki na 3 porcje:
  • 500g świeżych szparagów zielonych
  • 1 średnia cebula
  • kawałek boczku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 jajka (po 1 na osobę)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz
Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki u dołu. Przekroić je na 3 części, mniej więcej równej długości. Boczek pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek i smażyć do chrupkości. Wyłożyć na talerz, zostawiając tłuszcz na patelni. Cebulę dodać do tego tłuszczu i mieszając, zeszklić. 
Dodawać szparagi partiami - najpierw te części, które były najgrubsze (od dołu), podsmażyć około 2 minuty. Następnie dołożyć środkowe i znów smażyć na średnim ogniu, często mieszając. Po dwóch minutach dodać resztę szparagów oraz boczek. Przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Mieszać i podsmażać jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia i przykryć na chwilę.

W międzyczasie przygotować jajko w koszulce - osobno po jednym za każdym razem.
W garnuszku zagotować wodę, dodać ocet winny. Łyżką zamieszać szybko tak, żeby utworzył się wir w wodzie. Jajko ostrożnie wybić do filiżanki, po czym powoli wlać w sam środek wiru - dzięki temu białko ścinając się, nabierze okrągłego kształtu. Gotować na średnim ogniu przez około 2-3 minuty; wyciągnąć łyżką cedzakową, osuszyć lekko na papierowym ręczniku. 

Na talerzu wyłożyć szparagi z boczkiem. Na środku ułożyć jajko w koszulce, lekko osolić i posypać pieprzem, naciąć delikatnie żeby żółtko zaczęło spływać. Podawać natychmiast. Smacznego! :)

1 komentarz: