środa, 20 maja 2015

PANCAKES - PLACUSZKI Z TWAROGIEM





Składniki na 10-12 sztuk o średnicy 7-8cm:
  • 1 jajko
  • 4 łyżki twarogu półtłustego, tradycyjnego
  • 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • ziarenka wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia  
Jajko, twaróg, wanilię, masło i maślankę wymieszać razem. Dodać pozostałe składniki i chwilę miksować lub wymieszać ręcznie, tylko do połączenia składników.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżką nakładać niewielkie placuszki (ok. 2 łyżki na porcję), smażyć na złoto z obu stron. 
Podawać z miodem/syropem klonowym/dowolną konfiturą/owocami/śmietaną, póki ciepłe. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.kuchniaagaty.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz