PANCAKES - PLACUSZKI Z TWAROGIEM
Składniki na 10-12 sztuk o średnicy 7-8cm:
- 1 jajko
- 4 łyżki twarogu półtłustego, tradycyjnego
- 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- ziarenka wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżką nakładać niewielkie placuszki (ok. 2 łyżki na porcję), smażyć na złoto z obu stron.
Podawać z miodem/syropem klonowym/dowolną konfiturą/owocami/śmietaną, póki ciepłe. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.kuchniaagaty.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz