OGRÓDEK Z MINI WARZYW I MŁODYCH KWIATÓW NA ZIEMI JADALNEJ
- przepis autorstwa Tomasza Nowaka / Centrum Kulinarne Chorzów
- kilka mini marchewek (żółta, pomarańczowa, fioletowa)
- kilka różyczek kalafiora romanesco
- kilka młodych, niewielkich buraczków
- garść młodych cebulek
- kilka rzodkiewek
- jadalne kwiaty
- 1/2 pęczka botwinki wraz z listkami
- 2 kromeczki pumpernikla
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- suszona bazylia
- odrobina sproszkowanego czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka wasabi
- pędy młodego groszku
- 1/2 szklanki mleka
- 3-4 łyżki oliwy
- 50g Malto (proszku na bazie maltodekstryny)
Drugą część tych warzyw ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem mleka i odrobiny sproszkowanego czosnku. Od botwinki oddzielić kilka małych listków, pozostawić surowe.
Pumpernikiel, parmezan, sól, pieprz, bazylię i łyżkę oliwy zblendować drobno.
Malto oraz wasabi rozetrzeć razem na jednolity proszek.
Warzywa odsączyć na ręczniku papierowym. Na półmisku usypać "ziemię" z pumpernikla. Wszystkie warzywa - ugotowane, usmażone i surowe układamy w dowolny sposób na wierzchu, tak aby utworzyły pożądany ogródek. Ozdobić pędami groszku i kwiatami, wokół posypać cieniutką warstwą wasabi. Podawać od razu. Smacznego! :)
na zdj. Magda z http://kulinarnyswiatkoncziiszpileczki.blogspot.com/
Przepis pochodzi z warsztatów dla blogerów kulinarnych, które odbyły się w Centrum Kulinarnym w Chorzowie, ul. Adamieckiego 8. Więcej informacji oraz zdjęć na http://www.centrumkulinarne.com.pl/galeria/goscilismy-blogerki.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz