poniedziałek, 18 maja 2015

OGRÓDEK Z MINI WARZYW I MŁODYCH KWIATÓW NA ZIEMI JADALNEJ

- przepis autorstwa Tomasza Nowaka / Centrum Kulinarne Chorzów





  • kilka mini marchewek (żółta, pomarańczowa, fioletowa)
  • kilka różyczek kalafiora romanesco
  • kilka młodych, niewielkich buraczków
  • garść młodych cebulek
  • kilka rzodkiewek
  • jadalne kwiaty 
  • 1/2 pęczka botwinki wraz z listkami
  • 2 kromeczki pumpernikla
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • suszona bazylia
  • odrobina sproszkowanego czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka wasabi
  • pędy młodego groszku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 50g Malto (proszku na bazie maltodekstryny)
Wszystkie warzywa umyć, osuszyć, nie kroić. Marchewki ostrożnie oczyścić, nie obierać. Kalafior romanesco podzielić  na małe różyczki. Rzodkiewki oraz część marchewek pozostawić z niedużym kawałkiem natki. Buraczki wyszorować, w razie potrzeby przekroić na mniejsze części. Połowę marchewek, rzodkiewek, cebulek, kalafiora i buraczków podsmażyć do miękkości na odrobinie oliwy, przyprawić solą i pieprzem.
Drugą część tych warzyw ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem mleka i odrobiny sproszkowanego czosnku. Od botwinki oddzielić kilka małych listków, pozostawić surowe. 
Pumpernikiel, parmezan, sól, pieprz, bazylię i łyżkę oliwy zblendować drobno.
Malto oraz wasabi rozetrzeć razem na jednolity proszek. 

Warzywa odsączyć na ręczniku papierowym. Na półmisku usypać "ziemię" z pumpernikla. Wszystkie warzywa - ugotowane, usmażone i surowe układamy w dowolny sposób na wierzchu, tak aby utworzyły pożądany ogródek. Ozdobić pędami groszku i kwiatami, wokół posypać cieniutką warstwą wasabi. Podawać od razu. Smacznego! :)

 na zdj. Magda z http://kulinarnyswiatkoncziiszpileczki.blogspot.com/

Przepis pochodzi z warsztatów dla blogerów kulinarnych, które odbyły się w Centrum Kulinarnym w Chorzowie, ul. Adamieckiego 8. Więcej informacji oraz zdjęć na http://www.centrumkulinarne.com.pl/galeria/goscilismy-blogerki.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz