środa, 10 września 2014

GRZANKI (CROSTINI) 

Z AWOKADO




Składniki na 2 osoby (12 małych grzanek):
  • 2 dojrzałe, miękkie awokado
  • 12 kromeczek z bagietki
  • plaster sera typu feta (ok. 1,5cm grubości)
  • sól, świeżo zmielony pieprz, sok z limonki/cytryny
  • dowolne dodatki: szynka, suszone pomidory, rzodkiewka, pomidor, kiełki rzodkiewki, gruby szczypior, papryczka chilli, świeża bazylia, kolendra
Awokado przekroić na pół, wydrążyć pestkę, cienko obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na niemal gładką pastę. Rozłożyć do dwóch miseczek. Do jednej wykruszyć fetę i odrobinę pieprzu, wymieszać. Do drugiej wcisnąć trochę soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Kromeczki z bagietki opiec w tosterze lub w piekarniku na rumiano. Na 6 grzanek rozsmarować łyżkę awokado z fetą, na pozostałe rozłożyć awokado z cytryną. Dodatki rozłożyć w dowolny sposób (np. jak na zdjęciu).
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz