BISZKOPT Z CYNAMONEM
I JABŁKAMI
Składniki na tortownicę o średnicy 29cm:
- 180g mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym/cytrynowym
- 0,5 l schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- cynamon w proszku i listki melisy do ozdoby
Masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości około 50cm i odstawić. Wystudzony biszkopt odkroić nożykiem od brzegów tortownicy, wyjąć i przekroić na dwa blaty.
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Włożyć do garnka, dodać sok z całej cytryny, wymieszać. Wsypać 4 łyżki cukru i ustawić garnek na dużym ogniu. Mieszając, prażyć jabłka do miękkości (aż połowa z nich się rozpadnie) i pozwolić, żeby większość soku odparowała.
Jedno opakowanie galaretki zalać 100ml wrzątku, wymieszać i dodać do niej 2 łyżki gorących jabłek. Wymieszać przez chwilę i całość przełożyć do garnka z jabłkami. Wsypać dodatkowo 2 łyżki galaretki w proszku z drugiego opakowania i wszystko razem wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Dno umytej i suchej tortownicy ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do niej dolny blat biszkoptu, lekko nasączyć go odrobiną wody z cukrem, na to rozłożyć wszystkie jabłka z galaretką i przykryć drugim blatem. Tortownicę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po schłodzeniu wyjąć ciasto z tortownicy. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wierzch biszkoptu, wyrównać. Całość posypać cynamonem i ozdobić listkami melisy. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.oetker.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz