środa, 17 września 2014

SAŁATKA 

Z SELERA NACIOWEGO 

I SERA PLEŚNIOWEGO



Składniki na 2 porcje:
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 duże jabłko
  • kilka rzodkiewek
  • 50g sera pleśniowego blue cheese
  • kilka dowolnych orzechów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • szczypta soli i pieprzu
Seler naciowy obrać z włókien, opłukać i pokroić w cieniutkie plasterki. Jabłko umyć, nie obierać ze skórki, a jedynie przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne; pokroić w cienkie półplasterki. Rzodkiewki posiekać również na cienkie plastry, a ser pleśniowy w niedużą kostkę.

Oliwę wymieszać z octem winnym, posiekaną natką i przyprawami. Wszystkie składniki razem wymieszać z dressingiem, posypać posiekanymi orzechami. Podawać po około 10 minutach, gdy smaki się przegryzą. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.lovecelery.co.uk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz