MINI-BEZY Z KREMEM
I OWOCAMI
- 4 białka
- szczypta soli
- 220g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 3 łyżki schłodzonego mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
- dowolna konfitura, owoce
Piekarnik rozgrzać do 80 stopni, włączyć termoobieg. Na dużej blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Do rękawa cukierniczego (lub woreczka z odciętym brzegiem) włożyć dużą tylkę z gwiazdką, nałożyć pianę z białek i wyciskać gniazdka na papier: najpierw zrobić spód - niewielkie kółeczko, a następnie ścianki, na dowolną wysokość. Gniazdka wstawić do piekarnika na 4-5 godzin i piec bez zmieniania temperatury, w 80 stopniach z termoobiegiem.
Gotowe mini-bezy powinny być suche, białe, błyszczące. Ostudzić przez kwadrans w wyłączonym piekarniku.
Przygotować krem: 100ml śmietany kremówki 30% z miksować z 3 łyżkami mascarpone (kremówka i mascarpone muszą być mocno zimne) i 1 łyżeczką cukru pudru. Krem nakładać łyżeczką do środka wystudzonych gniazdek bezowych, na to łyżeczka ulubionej konfitury oraz owoce na wierzch.
Po nałożeniu kremu przechowywać w lodówce, same suche bezy lepiej trzymać w temperaturze pokojowej, przykryte delikatnie ściereczką.
Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz