poniedziałek, 22 września 2014

MINI-BEZY Z KREMEM

 I OWOCAMI



  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 220g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny  
  • 100ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 3 łyżki schłodzonego mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • dowolna konfitura, owoce
W metalowej misce ubić białka ze szczyptą soli. Ubijać na najwyższych obrotach miksera, na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a na sam koniec sok z cytryny. Piana powinna być bardzo sztywna i nie spływać z łyżki.

Piekarnik rozgrzać do 80 stopni, włączyć termoobieg. Na dużej blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Do rękawa cukierniczego (lub woreczka z odciętym brzegiem) włożyć dużą tylkę z gwiazdką, nałożyć pianę z białek i wyciskać gniazdka na papier: najpierw zrobić spód - niewielkie kółeczko, a następnie ścianki, na dowolną wysokość. Gniazdka wstawić do piekarnika na 4-5 godzin i piec bez zmieniania temperatury, w 80 stopniach z termoobiegiem.
Gotowe mini-bezy powinny być suche, białe, błyszczące. Ostudzić przez kwadrans w wyłączonym piekarniku. 

Przygotować krem: 100ml śmietany kremówki 30% z miksować z 3 łyżkami mascarpone (kremówka i mascarpone muszą być mocno zimne) i 1 łyżeczką cukru pudru. Krem nakładać łyżeczką do środka wystudzonych gniazdek bezowych, na to łyżeczka ulubionej konfitury oraz owoce na wierzch.

Po nałożeniu kremu przechowywać w lodówce, same suche bezy lepiej trzymać w temperaturze pokojowej, przykryte delikatnie ściereczką.
Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz