CIASTO Z WIŚNIAMI,
KREMEM I CZEKOLADĄ
Składniki na dużą blaszkę o wym.25x40cm:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 0,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Po upieczeniu wystudzić w wyłączonym piekarniku, całkowicie wystudzony wyciągnąć z blaszki, zdjąć papier i biszkopt przekroić na dwa blaty.
Składniki na krem z wiśniami:
- 250g mascarpone
- 330ml śmietanki kremówki 30%
- kilka łyżek cukru pudru (w zależności od stopnia słodkości wiśni)
- 0,5 kg wiśni bez pestek (świeżych lub rozmrożonych)
- 350g frużeliny wiśniowej (wiśni w żelu)
Wiśnie lekko rozgnieść widelcem na talerzu, odciskając niewielką ilość soku i odlewając go do miseczki. Krem rozprowadzić na frużelinie, następnie układać wiśnie pojedynczo, lekko wciskając je w krem. Przykryć drugim blatem biszkopta. Lekko nasączyć górną warstwę sokiem odlanym z wiśni.
Składniki na polewę czekoladową:
- 25g czekolady gorzkiej
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki wody
Półpłynną polewę rozprowadzić delikatnie na cieście (uwaga - szybko krzepnie), ozdobić w dowolny sposób - perełkami, migdałami lub wisienkami kandyzowanymi.
Przechowywać w lodówce, kroić po schłodzeniu (najlepiej na drugi dzień). Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz