czwartek, 4 września 2014

KRUPNIOK - KASZANKA - 

Z JABŁKAMI




Składniki na 2 porcje:
  • 2 krupnioki (lub kaszanki)
  • 2 duże jabłka, najlepiej kwaskowate w smaku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (szczypiorek, pietruszka, tymianek, melisa)
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • natka pietruszki do ozdoby
Krupnioki obrać, pokroić na grube plastry (ok.1-1,5cm). Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Na patelni rozgrzać kapkę oleju  oraz 2 łyżki masła. Wrzucić posiekane zioła i przemieszać; gdy masło się rozpuści, dodać pokrojone jabłka i prażyć na średnim ogniu przez około 4 minuty, mieszając i obracając ćwiartki jabłek. Dodać 1/2 łyżeczki miodu i karmelizować jabłka przez około 2 min. Zdjąć z patelni i rozłożyć na talerzu.
Na pozostałym po jabłkach tłuszczu ułożyć plastry krupnioka, lekko podsmażyć po 1 minucie z każdej strony. Zdjąć, wyłożyć na ćwiartki jabłek. Czerwoną cebulę pokroić bardzo cieniutko w plasterki i rozsypać na krupniokach.
Przygotować winegret: 2 łyżki oleju wymieszać z 1 łyżeczką musztardy i 1/2 łyżeczki octu winnego, doprawić solą do smaku. Danie polać winegretem, podawać ciepłe. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.daretocook.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz