KRUPNIOK - KASZANKA -
Z JABŁKAMI
Składniki na 2 porcje:
- 2 krupnioki (lub kaszanki)
- 2 duże jabłka, najlepiej kwaskowate w smaku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki masła
- olej
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (szczypiorek, pietruszka, tymianek, melisa)
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- natka pietruszki do ozdoby
Na pozostałym po jabłkach tłuszczu ułożyć plastry krupnioka, lekko podsmażyć po 1 minucie z każdej strony. Zdjąć, wyłożyć na ćwiartki jabłek. Czerwoną cebulę pokroić bardzo cieniutko w plasterki i rozsypać na krupniokach.
Przygotować winegret: 2 łyżki oleju wymieszać z 1 łyżeczką musztardy i 1/2 łyżeczki octu winnego, doprawić solą do smaku. Danie polać winegretem, podawać ciepłe. Smacznego! :)
Inspiracja przepisu: www.daretocook.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz