wtorek, 29 sierpnia 2017

RISOTTO Z KURKAMI



Składniki na 2-3 porcje:

  • 120-150g ryżu do risotto
  • 150-200g kurek
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • olej do smażenia 
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • świeże zioła - natka pietruszki, szczypiorek, tymianek
Oczyścić kurki z piasku - ja wkładam je do miski, posypuję łyżeczką soli i zalewam gorącą wodą tak, żeby uniosły się na powierzchni wody kilka centymetrów nad dnem. Zostawiam na kilka minut (zanieczyszczenia opadają na dno) i wyciągam je łyżką cedzakową na sitko, żeby je osuszyć. Czynność tą można powtórzyć, jeśli piasku na grzybach jest więcej.

Lekko podgrzać bulion. Przygotować dwie oddzielne patelnie: większą na ryż i mniejszą na kurki.


Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać suchy ryż i cały czas mieszając, podsmażyć, aż ryż wchłonie tłuszcz z patelni. Wlać około pół szklanki bulionu, zagotować i na niewielkim ogniu dusić, aż odparuje prawie cały płyn. Należy mieszać dość często, żeby uniknąć przypalenia. Dolewać bulion w tej samej ilości (po pół szklanki) i mieszając, czekać aż odparuje większość płynu. Powtarzać do zużycia całego bulionu (powinno to trwać około 20 minut, licząc od początku). 
Ziarenka ryżu powinny być miękkie, zaokrąglone, nieco kleiste. Zdjąć z ognia, do risotto dodać łyżkę masła, przemieszać i odstawić pod przykryciem na kilka minut.

W międzyczasie na mniejszej patelni rozgrzać trochę oleju z łyżką masła. Osuszone kurki w razie potrzeby przekroić na pół i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć mieszając na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Nieco zmniejszyć ogień, doprawić lekko solą i smażyć dalej przez kolejne 3-4 minuty. Dodać posiekany czosnek, mieszać i smażyć jeszcze chwilę, aż kurki będą miękkie, ale jędrne. W razie potrzeby dosolić. Zdjąć z ognia.



Całą zawartość patelni z kurkami wmieszać delikatnie do risotto. Podawać posypane świeżymi ziołami i pieprzem. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz