piątek, 22 września 2017

GRZANKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI




Składniki:

  • kromki chleba żytniego na zakwasie
  • świeże grzyby leśne, oczyszczone 
  • 1 duża cebula
  • duża szczypta suszonego tymianku lub rozmarynu
  • listki świeżej bazylii lub natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju + 1-2 łyżki masła 
  • kawałek sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie)
Grzyby pokroić na kawałki (nie za duże, żeby można było je wygodnie jeść). Cebulę pokroić w grubsze plastry. 
Rozgrzać patelnię (najlepiej z grubym dnem) i wlać olej, dodać łyżkę masła. Od razu wrzucić grzyby oraz cebulę. Smażyć na dość dużym ogniu, często mieszając. Gdy zrobią się miękkie, oprószyć tymiankiem lub rozmarynem i nieco zmniejszyć ogień. W razie potrzeby dodać łyżkę masła. Pod koniec smażenia osolić i dodać pieprz.

Zawartość patelni przełożyć na głęboki talerz, przykryć na chwilę. Na tej samej patelni zrumienić kromki chleba (obustronnie). Grzanki ułożyć na talerzu, na każdej położyć pełną łychę grzybów. Posypać odrobiną ziół i świeżą natką lub bazylią. Można dodać pokruszony ser pleśniowy. Podawać natychmiast. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz