środa, 10 października 2018

ŁOSOŚ PO AZJATYCKU



Składniki na 2 porcje:

  • filet z łososia ze skórą, ok. 250g
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • szczypta imbiru
  • cebulka dymka
  • ziarna sezamu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć na niej łososia, skórą do dołu. Patelnię częściowo przykryć i smażyć łososia, bez obracania czy ruszania patelnią, przez 5 minut na niewielkim ogniu. 

W międzyczasie przygotować glazurę: w kubeczku wymieszać sos sojowy, miód, sok z limonki oraz imbir. Dymkę drobno posiekać.

Po upływie pięciu minut patelnię odkryć, powoli polewać glazurą łososia tak, żeby cały pokrył się sosem. Smażyć jeszcze 2-3 minuty, co chwila zbierając łyżką gęstniejący sos z patelni i polewając znowu rybę. Nie smażyć za długo.

Zdjąć łososia na talerz, posypać posiekaną dymką i sezamem. Podawać z sałatą i dowolnymi dodatkami. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu: www.jamieoliver.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz