czwartek, 16 października 2014

KURCZAK Z DYNIĄ 

I PIECZARKAMI



  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 0,5-0,7kg dyni (bez skórki i pestek)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g pieczarek
  • 1 szklanka bulionu
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • szczypta imbiru
  • szczypta chilli cayenne
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 100ml śmietany kremówki 30%
  • świeży tymianek, oregano
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na dość duże kawałki.  W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić kurczaka i obsmażać przez 2 minuty z każdej strony. Dodać cebulę i czosnek pokrojone w piórka, posypać 2 łyżkami curry. Smażyć razem przez kolejne 2-3 minuty, mieszając.
Miąższ dyni pokroić w  dużą kostkę. Z garnka wyjąć kurczaka z cebulą i czosnkiem, odłożyć na talerz. Dynię wrzucić do tego samego garnka, w razie potrzeby dodając trochę oleju. Przyprawić solą, kurkumą, papryką, chilli i imbirem i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, aż zacznie nieco mięknąć. Po chwili dodać pieczarki pokrojone w ćwiartki i podsmażyć razem. Dodać sos sojowy i świeże zioła, zostawiając kilka listków tymianku do dekoracji. Włożyć z powrotem kawałki kurczaka z cebulą i podlać bulionem. Dusić na małym ogniu około 5-10 minut, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wlać kremówkę, przemieszać, pogotować jeszcze przez 1-2 minuty.
Podawać z ryżem lub ziemniakami, ozdobione świeżym tymiankiem. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz