środa, 1 października 2014

ZUPA Z DYNI 



  • 1kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka curry (opcjonalnie)
  • 1l wody
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki, koperku lub płatki migdałów do posypania
Do dużego garnka wlać wodę, wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, cynamon i olej. Zagotować. Po około 10 minutach dodać pokrojoną w kostkę dynię i imbir oraz ewentualnie curry. Gotować całość do miękkości, około 15-20 minut.


Zupę gładko zmiksować i przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać ozdobione natką pietruszki, koperkiem lub podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.madameedith.blogspot.com.es

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz