poniedziałek, 29 września 2014

BISZKOPT Z CYNAMONEM 

I JABŁKAMI




Składniki na tortownicę o średnicy 29cm:
  • 180g mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym/cytrynowym
  • 0,5 l schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cynamon w proszku i listki melisy do ozdoby
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Mąki przesiać i przemieszać z łyżeczką cynamonu. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec kilka kropel soku z cytryny oraz stopniowo wsypując cukier z cukrem waniliowym. Wciąż ubijając dodać po jednym żółtka; zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąki z cynamonem.
Masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości około 50cm i odstawić. Wystudzony biszkopt odkroić nożykiem od brzegów tortownicy, wyjąć i przekroić na dwa blaty.

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Włożyć do garnka, dodać sok z całej cytryny, wymieszać. Wsypać 4 łyżki cukru i ustawić garnek na dużym ogniu. Mieszając, prażyć jabłka do miękkości (aż połowa z nich się rozpadnie) i pozwolić, żeby większość soku odparowała.

Jedno opakowanie galaretki zalać 100ml wrzątku, wymieszać i dodać do niej 2 łyżki gorących jabłek. Wymieszać przez chwilę i całość przełożyć do garnka z jabłkami. Wsypać dodatkowo 2 łyżki galaretki w proszku z drugiego opakowania i wszystko razem wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Dno umytej i suchej tortownicy ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do niej dolny blat biszkoptu, lekko nasączyć go odrobiną wody z cukrem, na to rozłożyć wszystkie jabłka z galaretką i przykryć drugim blatem. Tortownicę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po schłodzeniu wyjąć ciasto z tortownicy. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wierzch biszkoptu, wyrównać. Całość posypać cynamonem i ozdobić listkami melisy. Smacznego! :)



Inspiracja przepisu: www.oetker.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz