środa, 3 września 2014

CIASTO Z WIŚNIAMI, 

KREMEM I CZEKOLADĄ



Składniki na dużą blaszkę o wym.25x40cm:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
Wszystkie powyższe składniki wlać do małego rondelka i zagotować, mieszając, aż się rozpuści cukier. Dokładnie wystudzić.
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jajka w temperaturze pokojowej umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier. Po kolei dodawać żółtka, wciąż ubijając. Wlać powoli wystudzoną mieszankę kakaową, miksując na niskich obrotach. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i ostrożnie wymieszać. Dno blaszki do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut, sprawdzając patyczkiem, czy biszkopt jest już suchy.
 Po upieczeniu wystudzić w wyłączonym piekarniku, całkowicie wystudzony wyciągnąć z blaszki, zdjąć papier i biszkopt przekroić na dwa blaty.

Składniki na krem z wiśniami:
  • 250g mascarpone
  • 330ml śmietanki kremówki 30%
  • kilka łyżek cukru pudru (w zależności od stopnia słodkości wiśni)
  • 0,5 kg wiśni bez pestek (świeżych lub rozmrożonych)
  • 350g frużeliny wiśniowej (wiśni w żelu)
Na dolnej warstwie biszkoptu rozsmarować równomiernie całą frużelinę. Mocno schłodzone mascarpone i kremówkę ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera dodając stopniowo cukier puder (nie ubijać za długo!).
Wiśnie lekko rozgnieść widelcem na talerzu, odciskając niewielką ilość soku i odlewając go do miseczki. Krem rozprowadzić na frużelinie, następnie układać wiśnie pojedynczo, lekko wciskając je w krem. Przykryć drugim blatem biszkopta. Lekko nasączyć górną warstwę sokiem odlanym z wiśni.

Składniki na polewę czekoladową:
  • 25g czekolady gorzkiej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki wody
Czekoladę pokruszyć drobno, rozpuścić w miseczce nad parą wodną, mieszając. Cukier puder i kakao przesiać do dużej miski. W małym rondelku zagotować wodę z miodem, szybko zdjąć z palnika i wlać do miski z cukrem i kakao. Zmiksować, dodać roztopioną czekoladę i ekstrakt. Starannie zmiksować całość, dodając po kilka kropel gorącej wody, jeśli polewa będzie zbyt gęsta.
Półpłynną polewę rozprowadzić delikatnie na cieście (uwaga - szybko krzepnie), ozdobić w dowolny sposób - perełkami, migdałami lub wisienkami kandyzowanymi.
Przechowywać w lodówce, kroić po schłodzeniu (najlepiej na drugi dzień). Smacznego! :)

Inspiracja przepisu: www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz