wtorek, 9 września 2014

CURRY Z KURCZAKIEM 

I WARZYWAMI



Składniki na 3 porcje:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • po pół strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • 1 duża cebula
  • 6-7 pieczarek
  • 1 średnia marchewka
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chilli cayenne
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka mieszanki azjatyckich przypraw (lub samej trawy cytrynowej)
  • sok z 1/2 limonki
  • sól do smaku
  • świeża kolendra do dekoracji
 Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć chwilę na dużej patelni. Dodać filet z kurczaka pokrojony w dużą kostkę, obsmażyć lekko i dodać pokrojone w paski papryki. Pieczarki pokroić w ćwiartki i dodać na patelnię. Dodać przyprawy: curry, imbir, kurkumę, chilli, przyprawę azjatycką i smażyć mieszając przez minutę. 

Wlać mleko kokosowe, sos sojowy i sok z limonki. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. W razie potrzeby lekko rozcieńczyć przegotowaną wodą i posolić. Marchewkę pokroić w cieniutką zapałkę i wrzucić do dania na ostatnie 3 minuty.
Podawać z ryżem (najlepiej basmati) i posypane kolendrą. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz